Den amerikanske legende

Billedresultat for Clint EastwoodClint Eastwood har instrueret endnu en stærk film. Den 84-årige legende er viril i sin filmiske stil. Hans kameraarbejde, spændingsopbyggende musik og en respektindgydende evne til at finde kernen i de historier, som han med omhu vælger at filmatisere.

’American Sniper’ er en succes. Publikum står i kø rundt om hjørnet, for at se filmen om Chris Kyle i USA. Kyle er den amerikanske soldat med flest confirmed kills. 255 er hans total opgjort til. Langt de fleste spottede Kyles falkeblik gennem sit kikkertsigte. Han var sniper. Lidt forfladiget oversat til snigskytte. Op mod 1,8 kilometer kunne han med millimeter præcision sende sit projektil af sted og ramme en fjende med et dødbringende skud. Kyle blev en myte, en legende i den militære verden. De fleste soldater, der har været i de krige, ved, hvem legenden Chris Kyle er. Og efter filmens massive succes, der inkluderer seks Oscar-nomineringer, vil de fleste udenfor militæret, kende Kyles vilde historie.

Det paradoksale ved Chris Kyles skæbne er, at han overlevede kugler og bomber på sine fire lange missioner. Han vendte hjem med post traumatisk stress syndrom, han kæmpede sig ud af de dystre erindringer om venner, kolleger og ofre, der døde i krigen – og nærmest det øjeblik, han var i stand til at se livets muligheder, blev han skudt af en ex-marinesoldat, han prøvede at hjælpe ud af et tilsvarende efter krigs-traume. Den sidste del af fortællingen er kendt for dem, der har fulgt historierne om Kyle siden februar 2013, hvor han blev dræbt.

I USA har filmen om legenden Kyle, lavet af legenden Eastwood, været centrum for en interessant debat.

I første omgang handlede den om man overhovedet kunne lave filmen. Kyle blev dræbt mens manuskriptet, der bygger på Kyles bestseller biografi, var i fuld gang med at blive lavet færdig, og filmens skuespillere var på plads. Med andre ord skulle den suverænt spillende stjerne, Bradley Cooper, forholde sig til, at han fra at spille en levende legende nu skulle spille en død legende. Det er unægtelig et noget andet afsæt for at gå ind i en filmproduktion. Både moralsk og professionelt.

I de her dage diskuteres det, om Kyles drabsmand overhovedet har en mulighed for en fair retssag, der starter inden længe. Folkedomstolen har med sikkerhed valgt side.

For det danske publikum venter en fremragende film. Den er sprængfyldt med moralske dilemmaer, som ovenstående kun er en lille del af. En film der kræver at blive analyseret og debatteret.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s