2015 bliver filmens år

Hvad kan vi glæde os til i 2015, og hvilke film kan vi trygt notere os i det kommende filmår, hvor den ene markante kvalitets-blockbuster bliver afløst af den anden kunstneriske perle?

Action-junkies og fantasy-freaks får travlt. I første halvdel af året kommer ’The Avengers: Age of Ultron’. Den første film om Marvels-superhelte-kollektiv fra 2012 er den tredje mest indtjenende film i historien efter ’Avatar’ og ’Titanic’. ’Jurassic World’ er den fjerde dino-apokalypse i serien, der startede for 22 år siden med Steven Spielbergs teknisk banebrydende klassiker.

I samme tradition slutter året med ’Star Wars: The Force Awakens’. Den saga er min generations fortælling. Jeg kommer til at sidde på forreste række uden at blinke i to timer.

Feinsmækkerne har et tilsvarende jubel-program. En af mine yndlingsinstruktører er mexicanske Alejandro González Iñárritu – ham med ’Babel’ og ’Biutiful’. Hans nyeste hedder ’Birdman’. Den har ex-Batman Michael Keaton i hovedrollen som en ex-superhelt, der døjer voldsomt med konsekvenserne af karrierens frie fald.

Forhåbentlig når Quentin Tarantino at blive klar med ’The Hateful Eight’. Endnu en western fra den amerikanske auteur. Uanset hvad han laver – uden hensyn til handling og andre bagateller, ser jeg alle Tarantinos film mindst tre gange. Hans filmsyn og produktion er unik.

Det samme er Roy Andersson. Den svenske mester kommer med den filosofiske fabel ’En due sad på en gren og funderede over tilværelsen’. Han har et sjældent klogt blik på livet og det svenske folk, som han poetisk, morbidt og morsomt portrætterer i sine film.

I Danmark står der 20 spændende titler i kø, for at komme ud til folket. I den stærkt underholdende ende er Anders Thomas Jensens ’Mænd og Høns’ en absurd, indsigtsfuld og tiltrængt syret og uforudsigelig hyldest til familien. Thomas Vinterberg reflekterer over samme tema i ’Kollektivet’, hvor vi forhåbentlig endelig får taget opgøret med frit-flydende familie-opfattelser og fritsvævende genitalier.

’Klovn 2’ kommer til at vælte biograferne. Bulletinerne fra de netop afsluttede optagelser giver grund til forventning. Frank kommer grundigt på skideren, kan jeg godt love.

I den alvorlige ende af de danske premierer står ’9. April’ og ’Krigen’ stærkest. Pilou Asbæk har hovedrollen i begge film, der i hver sin historiske periode fortæller om vores lille nations involvering i definerende slag.

Glæd jer. 2015 bliver et historisk flot filmår.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s