Amatørskuespillere

Fra tid til anden popper diskussionen op i film- og Tv-branchen om værdien og signalet i at bruge amatørskuespillere i spillefilm og Tv-serier.

Snakken er absolut relevant, for det er et uomtvisteligt faktum, at en film sjældent er særlig god, hvis skuespillet ikke fungerer. Det er trods alt skuespillerne, som publikum ser nede fra salens mørke. Publikum kan sjældent forholde sig til instruktion, klip og billedbeskæringer. Men skuespillet, samspillet og kemien på lærredet – de ting afslører meget om filmens grundkvalitet for selv det mest uerfarne publikum.

Flere danske instruktører føler sig besnærende af den uspolerede skuespiller. Det lidt naive, det utrænede og måske det lidt afventende. En uddannet skuespiller er alt andet end det. De kan spille naive og afventende – men det vil være metode, rolle og figurarbejde.

Skuespillerforbundet og agenter brokker sig, når der kommer en ny stime af danske film, hvor rollerne er fundet på gaden, som man siger.

Skuespilleruddannelse i Danmark spytter hvert år 24 nye ansigter ud på markedet. Mange bliver arbejdsløse, mange laver meget andet end skuespil. Med en uddannelses-stykpris på cirka 1,4 millioner kroner og fire år på teaterskolen kan det virke absurd at bruge en amatør til en stor rolle.

Det skulle da lige være, hvis en instruktør vil lave en børnefilm. Børn er som bekendt i Danmark (modsat USA) at regne som amatører. Deres primære arbejde bør og skal være at gå i skole.

Valget af ikke-uddannede er gældende hvis filmen foregår i miljøer, hvor der notorisk ikke er mange skuespillere. En rockerfilm er et eksempel. Der er bare ikke 50 danske skuespillere med +10.000 styrkeløft og overarme på 70 cm i omkreds. Eller fotomodeller. En skuespiller ligner bare ikke en supermodel efter fire år på teaterskolen.

Kommercielt set er det ikke verdens bedste ide at bruge amatører. Der er kun få eksempler på, at publikum interesserer sig for den slags eksperimenteren med det væsentlige og synlige i filmen. Det bliver i reglen opfattet som et smalt kunstnerisk greb, og reaktionen er derfor ofte, at det store publikum løber hurtigt hen i køen til en amerikanske blockbuster. Der ved vi jo, hvad vi får for pengene.

Jeg vil altid gå efter den dygtigste til rollen, uanset om vedkommende er uddannet eller ej. Kunstnerisk talent findes heldigvis andre steder end i uddannels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s