Folkets Film

Vi skal til at lære noget nyt i Danmark.

Vi skal crowdfunde.

Crowdfunding betyder, at flokken finansierer. Og i denne sammenhæng er vi, borgerne og brugerne, flokken.

Vi skal til at investere små eller store penge i projekter, som vi interesserer os for.

Det kan være initiativer og ideer, der ligger udenfor de vanlige støttesystemer, og som ikke kan komme forbi de kræsne gatekeepers, der sidder og varetager offentlige midler eller fondenes snævre rammer og muligheder for at få finansiering til et projekt.

Den slags er aldrig nemt. Specielt ikke i et land hvor vi traditionelt ikke opfatter kunst og kultur som noget, vi ikke skal investere vores egne penge i – lige med undtagelse af udgiften til entrebilletten.

Vi har vænnet os til, at statens puljer sørger for, at vi får et konstant flow af spillefilm, Tv-produktioner og dokumentarfilm.

Crowdfunding er folkets mulighed for at være med til at præge hvad, der bliver produceret. Vi bliver medproducenter og medskabere. Vi bliver involverede i udbredelse af viden og interesser.

Sagen i Danmark er desværre den, at Tv-kanaler og diverse konsulenter generelt spiller sikkert. DE giver helst giver penge til ting, der kan blive brede succeser. Det er forståeligt, for de har et konstant publikumskrav at forholde sig til. De skal notorisk forholde sig til seertal og billetsalg. Man kan sågar argumentere, at det med den nuværende stramme økonomi er naivt, hvis de ikke forsøger at få så meget for deres støttekroner som muligt.

I lande som England og Australien bliver der crowdfunded til alle mulige projekter. Ikke kun kunst og kultur – men alt fra iværksætterprojekter over produktion til konferencer.

Et nyligt eksempel fra filmens verden er en australsk dokumentarfilm om børn, der har forældre af samme køn. Det offentlige system mente ikke, at det var en relevant historie – men det mente folket, så på kort tid havde de med donationer svarende til fra 100 til 10.000 kroner fået samlet en million, og dermed fået en film i produktion.

Mit skøn er, at vi om få år vil opfatte crowdfunding som en helt naturlig del af vores demokratiske pligt.

Vi kommer til at tage ansvar for de væsentlige historier, der bare venter på at blive fortalt, og vi bliver afgørende for at en ide bliver til realitet. Den tilfredsstillelse, det ansvar og den deltagelse, er på mange måder større end blot og bare at betale ved kassen, når vi går ind i biografens mørke.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s