Hvor er lysten til at se danske film?

’Det andet liv’ havde premiere i et begrænset antal biografer for 14 dage siden. Filmen fik en flot presseeksponering med magasin- og avisartikler, Tv-indslag og masser af radio-minutter. Den modige instruktør Jonas Elmer blev interviewet om metode, webdating og nutidens unge. Charmerende Karen, der normalt bruger sit fornavn i musikkens verden, fortalte om kærlighed og kunst. Den tidligere ’Nattergal’ Uffe Rørbæk måtte rundt om tinnitus og livet efter de 50. Med andre ord adskillige fokuspunkter hvor publikum havde muligheden for, at finde sig selv.

Den store indsats er indtil videre blevet honoreret med 1014 solgte billetter.

Konklusionen er vel, at pressen er mere interesserede i filmen og folkene bag, end publikum er?

Billedresultat for Klassefesten 2
Billede fra “Klassefesten 2” 

14 danske spillefilm har haft premiere i årets første 8½ måned. ’Far til Fire’ og ’Klassefesten 2’ klarede sig flot ved lugerne. ’Kartellet’ og ’En du elsker’ gjorde det rimeligt. De fire film har solgt 1,2 millioner ud af de 1,5 millioner billetter, der samlet er solgt til danske film hidtil i år.

Resten har reelt set enten underpræsteret eller floppet. Flere at filmene har det, som vi ellers går og brøler om, at vi savner i danske film. Nye ansigter, genrefilm og fortællinger fra miljøer, der ikke kan nås med et solidt stenkast fra Rådhuspladsen i København.

’Klumpfisken’, ’Når dyrene drømmer’, ’Lev Stærkt’ og ’Detektiverne’ forsøgte at gradbøje genrer, og i de nævnte film var der mulighed for at opleve en række skuespillere, der ikke optræder i populære serier og i danseprogrammer. Nye friske typer der ikke er spolerede af reklamer og overeksponering. Det pauvre resultat for filmene viser, at de nye ansigter ikke kan trænge igennem hos publikum, og det bekræfter kun branchen i, at de skal satse på den velkendte folkelige garde. Filmene blev set af så få, at de på ingen måde ramte de målgrupper og nicher, de var tiltænkt.

Publikum har mistet tiltroen og lysten til danske film, der udfordrer dem. De fravælger filmene fremfor primært det amerikanske udbud. Det er for så vidt forståeligt, for der ved man, hvad man får.

Billedresultat for Kapgang
Kapgang

Året vil sikkert blive reddet statistisk af ’Kapgang’, ’Fasandræberne’, ’Krummerne’ og Bille Augusts ’Stille Hjerte’. Men det ændrer ikke på, at vi står i en problematisk situation, hvor filmbranchens store udfordring er, tilliden til de danske film skal genvindes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s