Årets film 2014

Det har været en forrygende filmmåned.

Hver uge har en ny mange-stjernet film haft premiere. Det skyldes, at selskaberne har lukket flere af de store Oscar-film ud, så de har kunnet bruge det store show som affyringsrampe for filmene. ’Her’, ’Nebraska’ og den store vinder ’12 Years a Slave’ er tre af de film, som I alle burde skrive i kalenderen.

Månedens absolutte skuffelse var George Clooneys ’Monuments Men’, der både er kluntet instrueret og spillet. Jeg er stor Clooney-fan, så det er virkelig trist, at han har lavet så dårlig en film med et ellers godt og stort tema.

Mit system på den progressive liste skal læses sådan, at man i parentesen kan se, hvilken placering filmene havde i januar-måned.

Februar 2014

1. Her af Spike Jonze (1)

Joaquin Phoenix er suveræn som den ensomme nerdy type, der lever af at skrive kærlighedsbreve for andre. Han forelsker sig i sit nye OS (operating system) – en computer der har Scarlett Johansons stemme. En syret, smuk og hipster futuristisk fabel om en verden med romantisk-kunstig intelligens. En forbløffende film.

For anden måned i træk nummer 1.

2. 12 Years A Slave af Steve McQueen (ny)

Årets vinder af Oscar for bedste film.

Bygget på en sand historie er filmen sat i 1841 godt 20 år før den amerikanske borgerkrig. Den respektable bedsteborger i New York, Solomon Northup, bliver kidnappet fra sin familie og solgt til en farmer i de dystre sydstater. Northup er intellektuel, musiker og dekadent. Hans fangeskab ydmyger ham, tager æren og værdigheden ud af ham. Han ser pludselig hvor naivt han levede sammen med sin kone og børn blandt åndsliberale. Dengang var slaveriet sydpå en politisk diskussion med de andre i logen.

3. American Hustle af David O. Russell (2)

Det er en bagatel af en film, men den er super underholdende og primært lækkert og betagende spillet af Amy Adams og Jennifer Lawrence akkompagneret af Christian Bale og Jeremy Renner.

4. The Wolf of Wall Street af Martin Scorsese (3)

Egentlig var jeg ikke mega vild med denne her lidt overgearede film, hvor Leonardo DiCaprio spiller den hysteriske dealer Jordan Belfort i 80’ernes aktie frenzy. Men den hænger ved, så noget må der være i den. Tidsånd, virtuos fortælling og Leo – det må være det.

5. Anchorman 2 – The Legend Continues (4)

Jeg er stor fan af Will Ferrell og betegner Anchorman som en lille komedie-klassiker, der introducerede en parodisk og ironisk stil for det brede publikum. 2’eren er en hyldest til den første – og det er godt, sjovt og ikke mindst begavet skrevet og turneret.

6. Nebraska af Alexander Payne (ny)

Alexander Payne er en stor menneskekender og tegner suverænt profiler, der nemt vinder en plads i vores hjerter. ’Sideways’ og ’About Schmidt’ er på min lange liste med væsentlige film. Helt deroppe er ’Nebraska’ ikke – men historien om en søn og hans fars tur til den tidligere hovedstand for ’The Gold Rush’ (flot analogi) for at hente en lottogevinst, er smuk og åndelig, den er indsigtsfuld og rørende. I øvrigt mindende den mig om David Lynchs mest normale film, ’The Straight Story’, der på samme facon portrætterer den gamle amerikanske drøm og mareridt i samme sætning.

7. Familien af John Wells (5)

’August: Osage County’ skal I google på, når I vil læse lidt mere om denne her fine film. Fornøjelsen er portrættet af familien på bristepunktet. Meryl Streep og Julia Roberts konkurrerer om at være den bedste i alle scener. Rørende og lidt lang.

8. LEGO Filmen af Phil Lord og Chris Miller (7)

Jeg ved sgu ikke. Den rørte mig ikke, jeg er ikke LEGO-freak og kan knapt bygge et hus uden vinduer. Men børnene, der var med, var vilde med den, og jeg lod mig passende rive med. Vil dog se den med originale stemmer på et tidspunkt, da det klart må være det bedste. Opfindsom, loyal og action for alle kuglerne (læs: klodserne).

9. Dallas Buyers Club af Jean-Marc Vallée (8)

AIDS ramt rodeocowboy i 1986. Den burde være lavet for ca. 20 år siden. Den er hverken særligt spændende eller voldsomt dramatisk eller for den sags skyld vildt præcis i sin skildring – men fascinationen er hos de to mænd; Matthew McConaughey (der har haft et pat vilde år med Mud, fed cameo i Wolf of Wall Steet og Magic Mike) og Jared Leto. Begge lander en Oscar om en måneds tid.

10. Kartellet af Charlotte Sachs Bostrup (ny)

Relevant øko-thriller med Anders W. Berthelsen som den idealistiske håndværksmester, der tager en lokal kamp op med kartellerne i byggebranchen. Den er lidt pæn i kanten og kunne have haft en strammere dramatisk skrue – men det ændrer ikke på, at det er en socialt kommenterende og virkelig godt spillet, sjælden tematisk film.

Hvem røg ud:

Robocop

Den Grønne Cykel

Fruitvale Station

Hvem nåede ikke på listen:

Monumenternes Mænd

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s