Award season

Lad prisuddelingerne begynde!

Søndag nat uddeles årets Golden Globes i Los Angeles, og dermed er de prestigefyldte prisuddelinger skudt i gang på traditionsrig vis. Golden Globe, der bliver uddelt af de udenlandske filmkritikere i Hollywood, har de senere år udviklet sig til et stærkt brand. De er modigere i deres valg af værter, de har frækkere jokes fra scenen og ikke at undervurdere uddeler de priser til TV-serier, som i de her år helt fortjent vinder indpas hos publikum rundt om i verden. Danske ’Jagten’ af Thomas Vinterberg i instruktørstolen er en af de helt store favoritter til at vinde på søndag. Jeg tror på den. Den har kvaliteter og hype, en effektiv kampagne og ikke mindst Mads Mikkelsen, der overmander globalt med sin enestående præstation.

Den 16. januar, fire dage efter Golden Globe, kommer Oscar-nomineringerne. Her vil det undre, hvis ikke ’Jagten’Billedresultat for jagten igen hopper op på skærmen, når den kvikt afholdt ceremoni bliver transmitteret. Danmark har ikke haft så stærkt en internationalt repræsentant i mange år, og selvom ’Hævnen’ vandt i 2011, var den umiddelbart længere bagud i favoritfeltet end ’Jagten’ er for nuværende.

Hovedpriserne til Oscar den 3. marts bliver et ræs mellem tre mesterlige film. 3D-ekstravaganza i ’Gravity’, slaveriets brutalitet i ’12 Years a Slave’ og outsideren, svindlerkomedien ’American Hustle’. Sidstnævnte har momentum lige nu, og ligger sig tæt op af sidste års vinder ’Argo’ i både stil og 1970’er periode.

Billedresultat for Gravity movie
Gravity

’Jagten’ kommer med sikkerhed til at tage majoriteten af priserne, når årets Robert bliver uddelt i Danmark den 26. januar. Bag den pris er de danske filmmedarbejdere, som i skrivende stund tæller cirka 1500 stykker. Ekstraordinært har Zentropa valgt ikke at indstille Lars von Triers 4-timers nymfoman-livssaga. Begrundelsen er, at man hellere vil have Triers egen version på 5½ time vurderet. Det er en pudseløjerlig beslutning, men i alle tilfælde kan alle roligt glæde sig til en premiere på Triers c()t senere på året, for den version er markant stærkere og dybere penetrerende (om man så må sige) end den censurerede version, der lige nu er i biograferne.

Billedresultat for NymphomaniacNymphomaniac’ er dog med til Bodil, uddelt den 1. februar af de cirka 50 københavnske kritikere, hvor den med sikkerhed vil dele priserne med ’Jagten’, der igen er favorit til den store pris.

Om syv uger er hele menageriet afviklet og nye film vil have skrevet sig ind i filmhistorien.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s