Årets film 2013

Af Søren Høy, Viasat Film

Årets sjoveste amerikanske film var ’This is the end’. Skrevet, instrueret og spillet af gummiansigtet Seth Rogen og alle hans venner. Det er en hysterisk morsom parodi på katastrofefilm, buddy movies og ikke mindst alle de medvirkendes eget liv og karriere. Det har ikke været det sjoveste danske filmår, men ’Alle for to’ står foran meget få andre bud med en moderne og tempofyldt komedie, godt holdt sammen af Mik Øgendahl, der vel nok er vores eneste rendyrkede filmkomiker.

Ingen god film uden godt skuespil. I dansk film leverede Mads Mikkelsen i ’Jagten’ en af de flotteste præstationer nogensinde. Det er ikke så lidt. Lige efter ham står i 2013 Pilou Asbæk og Nicolas Bro i ’Spies & Glistrup’ og ’Nordvests’ spændende brødre Gustav og Oscar Dyekjær Giese. Løjerligt nok er der knapt en kvinderolle, der har været værd at bemærke. Sonja Richter er solid og troværdig i ’Kvinden i buret’, men ud over det er der knapt en præstation, som jeg husker. Det er både kedeligt, skuffende og en huskekage til branchen.

Årets actionfilm er beslægtede i ånd og sjæl. Den amerikanske pris går til charmetrolden Robert Downey Jr som playboyen Tony Stark i ’Iron Man 3’. Downey kan levere en superhelt, så man godt gider have ham på penalhuset. Det samme gælder Oscar Dietz i den danske ’Antboy’, der med respekt og finesse leverede en ny helt for de små knægte.

I kunstfilmkategorien har et par store mestre været suveræne. Den italienske ’La Grande Bellezza’, om en charlatans tilsyneladende indholdsløse liv, og Lars von Triers ’Nymphomaniac’, om en nymfomans tydeligvis begivenhedsrige liv, står tydeligt frem med kunstnerisk kompromisløshed og filmisk storhed.

Det efterlader kun årets bedste film i et flot år med adskillige mesterlige film ud af de 250 premierer, der har været i de danske biografer i det forgange år.

Prisen for den bedste danske film ender hjemme hos Thomas Vinterberg. ’Jagten’ er med sin intensitet og stærke historie en flot repræsentant for 2013, og vil formodentlig ende sin imponerende rejse ved Oscar-showet til marts. Ved samme lejlighed kan Vinterberg hilse på Alfonso Cuarón, der med sublim teknik og en rørende, spirituel historie i ’Gravity’ totalt udmanøvrerede alle konkurrenter. Den film er årets største filmiske bedrift og viser med suverænitet hvor stor filmkunsten og biografoplevelsen i forening kan være.

Top 10 Danske film

Jagten: Thomas Vinterberg

Nymphomaniac: Lars von Trier

Spies & Glistrup: Christoffer Boe

Nordvest: Michael Noer

Antboy: Ask Hasselbalch

Only God Forgives: Nicolas Winding Refn

Kvinden i buret: Mikkel Nørgaard

Blodets Bånd: Pernille B Jørgensen & Christian S Jepsen

Sepideh: Berit Madsen

Alle for to: Rasmus Heide

Top 10 USA

Gravity: Alfonso Cuarón

The Master: Paul Thomas Anderson

Django Unchained: Quentin Tarantino

Zero Dark Thirty: Kathryn Bigelow

Silver Linings Playbook: David O. Russell

Mud: Jeff Nichols

This Is The End: Seth Rogen & Evan Goldberg

Iron Man 3: Shane Black

Blue Jasmin: Woody Allen

Frances Ha: Noah Baumbach

Top 10 verden (minus Danmark og USA, naturligvis)

La Grande Bellezza: Paolo Sorrentino

La Vie d’Adèle: Abdellatif Kechiche

The Past: Asghar Farhadi

Metalhead: ragnar Bragasson

Philomena: Stephen Frears

Gloria: Sebastián Lelio

The Grandmaster: Wong Kar-wai

Omar: Hany Abu-Assad

An Episode in the Life of an Iron Picker: Danis Tanovic

A Touch of sin: Jia Zhangke

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s