Den biografiske sandhed

Af Søren Høy

I dag får en af årets mest interessante film premiere. ’Spies & Glistrup’. Det er fortællingen om to moderne tænkere, to idealister og forretningsfolk. To af vores tids mest betydningsfulde og definerende skikkelser indenfor henholdsvis personlig branding og politisk ideologi. De to originaler har, som årerne er gået siden deres storhedstid i 1970’erne, bevist sig som profeter for den kommende tid.

Spies var mesteren af iscenesættelse med en tabloid-tække og pr-iderigdom, diverse realitystjerner kun kan drømme om. Samtidig var han en forretningsmand med vision. Han skabte et rejseimperium i en tid, hvor ingen anede, hvad globalisering og kulturel diversitet betød.

Glistrup var tænkeren, skattegeniet, der med spidende præcision forudsagde, hvad den politiske diskurs ville bestå af 30-40 år senere. Inden han helt selv smadrede sit eget eftermægle med racistiske konspirationsteorier.

Filmen kan læses som et liberalt manifest. Filmen dyrker den individuelle frihed og tager et solidt opgør med monopolerne og det styrerende statsapparat, der er ved at kvæle de to hovedpersoner med reguleringer, procedurer og love, som de smarte alligevel bryder.

Linjerne til den nutidige verden er tydelige.

Er filmen sandheden om de to ikoniske figurer?

Det må I selv finde ud af. Søg de oprindelige kilder, læs bøgerne, se de heldigvis digitaliserede klip på nettet.

I vil muligvis finde ud af, at filmen vælger til et langt mere nuanceret, begavet og interessant politisk portræt, end de to originaler tidligere har fået taget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s