Danske talenter i Cannes.

Af Søren Høy, Viasat Film

I Cannes er der et naturligt fokus på hovedkonkurrencen, hvor kritikere og publikum oplever mange af de stærkeste film, som kunstformen kan tilbyde. Det er her, at stjernerne er, det er de film, som bliver skrevet ind i historiebøgerne.

Cannes er dog ikke kun for mega stars. Festivalen gør meget for talenterne. De unge der er på vej frem, og dom langsomt sluses ind i Cannes-familien. Der er en lang tradition for, at man først bliver udtaget til kortfilmkonkurrencen, og derefter bevæger sig gennem de mindre film-serier for at ende i hovedkonkurrencen.

For bordenden af kortfilmjuryen sidder Jane Campion. Hun er et stort navn. Film som den mesterlige ’The Piano’  har placeret hende solidt i den kunstneriske del af filmens verden, og hun er stadig den eneste kvinde, der har vundet Guldpalmen i Cannes.

The Piano

En af de film, som hun skal tage stilling til, er den dansk/islandske ’Hvalfjord’, der er instrueret af Gudmundur Arnar Gudmundsson. Filmen er 15 minutter lang, den foregår i en lille islandsk bygd, og handler om et brødrepars genvordigheder med det triste, ensomme liv. ”Den ene bror forsøger at begå selvmord, men bliver opdaget af sin lillebror, og opgiver sit projekt,” fortæller instruktøren. ”De to har dermed en hemmelighed sammen, og det er ubærligt for den lille, der slet ikke er stor nok til at kapere følelser og store valg.”

Det er en stærk film, smukt scenograferet i den brutale islandske natur, hvor stemningen forplanter sig i figurerne, der med præcist spil portrætterer de to drenge. ”Filmen blev udtaget blandt 3500 indsendte kortfilm,” siger producer Jacob Oliver Krarup. ”Der er kun ni, der endeligt bliver udtaget, så vi er utrolig stolte af, at vi overhovedet er med,” fortæller han på spørgsmålet om hvad han forventer af deltagelesen. ”Jeg håber selvfølgelig også på, at det bliver nemmere at lave Gudmundurs næste film, for nu ved penge-folkene og det danske system, hvem vi er. Denne film blev primært lavet med hjælp fra Filmværkstedet – og på gratis arbejdskraft og masser af tjenester, som jeg håber, at vi kan betale tilbage, når vi engang kommer til at have et budget at arbejde med.”

Lørdag er der premiere på ’Hvalfjord’ foran cirka 2000 mennesker – skuespillere, instruktører og kritikere. Det er et sjældent privilegium Cannes tilbyder til de instruktører, der skal føre festivalens traditioner videre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s