For meget bling der kører i ring

Af Søren Høy, Viasat Film

Billedresultat for Sofia CoppolaSofia Coppola er et hot navn i Cannes. Hun er cool, et stilikon og hun laver film, der har tidsånd. Hun portrætterer ensomhed, ligegyldighed og manglen på åndelighed og sunde værdier. Den film de fleste husker er ’Lost in Translation’ (2003). Komisk, underfundig og med præcis indsigt i kærlighedens løjerligheder – mindeværdigt spillet af Scarlett Johansson og Bill Murray som de fortabte i Tokyos kulturelle kaos.

I Venedig-vinderen ’Somewhere’ (2010) bevægende de illusionsløse figurer sig rundt i et tavst Los Angeles i en eller anden for rastløshed. Det gav et indsigtsfuldt billede af en generation, som har alt, men som ikke aner, hvad de skal gøre med de materielle statussymboler, de knapt har gjort sig fortjent til.

Billedresultat for somewhere movie

’The Bling Ring’ følger samme hedonistiske kritik. Er vi grebet så meget af nydelseskulturen, at vi kun lader os drive af lyst?

Filmen er skabt over en artikel i ’Vanity Fair’, der handler om en gruppe unge, der i 2008 kørte rundt i Hollywood, og brød ind i kendtes huse. De tog smykker, penge og tøj. De unge var hverken fattige eller materielt forsømte. De ville bare have mere. De ville have et adrenalin kick midt i deres ideologiløse hverdag med forældre, der bare arbejder eller dyrker en inferiør spirituel retning.

Parodien på stjernernes vanvittige forbrug og eksponering virker, men det gør filmen desværre ikke som samfundskritik. Den gentager konstant sin tydelige pointe, og har ikke Coppolas ellers fine blik for popkulturen, som ellers er en af de få instruktører, der forstår sig på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s