Anmelderens død

Filmanmelderen er desværre en uddøende race. Bindeledet mellem film og publikum er nødvendigt for at kunne navigere mellem skidt og kanel.

af Søren Høy, Viasat Film

Mandag eftermiddag blev verdens mest kendte filmanmelder Roger Ebert begravet i Chicago.

5 marts 2010

Han døde i sidste uge efter en lang kamp mod en forbandet cancer, der flere gange havde forsøgt at presse livet ud af den berømte meningsmager. Eberts 50-årige karriere var forbilledlig. 17 bøger, mega populært website, flere twitter followers end mange filmstjerner og hans anmeldelser var syndikerede i mere end 200 aviser verden over.

Eberts død kan vise sig at være et forvarsel. Filmanmelderen har det svært, og desværre ser det ud til, at den professionelle anmelder med integritet, historisk overblik med indsigt i branche og tidsånd forsvinder.

Dagblade nedprioriterer stoffet. TV mener stort set kategorisk, at formidlingsformen er for smal og elitær.

Anmelderne i Danmark er med et par undtagelser ukendte for læsere, lyttere og seere, og derfor mangler publikum identifikation og pejlemærker. Man måler jo gerne en anmelder på sin egen smag.

Der er stadig prestige i at være anmelder i et stort medie, men der er ingen økonomi i det. En anmelder tjener 800 kroner på at se en film, researche og skrive. Det tager nemt en fuld arbejdsdag, og altså en timeløn på 100 kroner.

Websider med cineaster, nørder og rabiate brugere tager over. Det kan lyde som en herlig ting, men filmbranchen bliver fattigere af det, for der er brug for en saglig, kritisk vagthund for at kunne navigere mellem marketingkampagner og ukritiske, oplevelsesorienterede stjerneportrætter.

Roger Ebert er et forbillede for mange anmeldere.

Lad ham ikke blive det sidste, for vi har brug for anmeldere med markant profil og forstand på film.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s