Når film bliver storpolitik

Af Søren Høy

To højtprofilerede filmprojekter om Hillary Clinton er i denne uge blevet skrinlagt. Grunden er enkel. Hun er demokraternes bedste og mest sikre bud på en amerikansk præsident i 2016. Den slags kan ikke tåle filmens kritiske og dramatiske behandling af skandaler og nedture.

Det startede med, at den Oscar-vindende dokumentarist Charles H. Ferguson (Inside Job) med CNN i ryggen droppede sin planlagte dokumentarfilm om Hillary Clinton.

I sin klumme i Huffington Post skrev Ferguson, at ingen ville bidrage med informationer om de magtfulde Clinton’s. ”Ingen demokrater, ingen republikanere, ingen der arbejder med familien, ingen der ønsker adgang til Clinton eller dem, der drømmer om at få en plads i Hillarys administration. Ikke engang journalister der frygter, at deres adgang til hende bliver taget fra dem.”

Kort efter droppede det store NBC-network deres planlagte miniserie om Hillary. Allerede efter to måneders arbejde var serien blevet et mareridt for stationen, hvor den fiktionaliserede serie var ved at ødelægge nyhedsdivisionens forhold til Clintons bagland.

Republikanerne stemte nemlig tidligere på sommeren imod, at CNN og NBC måtte dække de første debatter op til 2016-valget, da de mente, at de to broadcastere med hver sit Hillary-projekt ville fordreje dækningen ved at beskytte deres hovedperson, og kun vise hendes version af debatten. ”Når et network bruger millioner af dollars på at fremhæve Hillary, så vil de med sikkerhed være på hendes side,” sagde formanden for Republikanernes Nationale Komite, Reince Priebus.

”Ud af de over 100 personer, som jeg har talt med, der nogensinde har haft med Fru Clinton at gøre, ville kun to medvirke med kamera på, og min fornemmelse var, at de ville trække deres udtalelser på et senere tidspunkt.” skriver Ferguson i sin klumme.

Ingen ville have filmen lavet. Stille, roligt men bestemt fik de dominerende demokrater gjort CNN og Ferguson opmærksomme på, at det ville være bedst, hvis filmen ikke blev lavet.

Det er, som Ferguson konkluderer, ”en sejr for The Clintons – men ikke en sejr for medierne eller for det amerikanske folk.”

Det lykkedes ikke på noget tidspunkt hverken Ferguson eller forfatteren bag mini-serien at få adgang til Hillary herself.

Moralen er, kunsten intet kan stille op, når det storpolitiske artilleri rynker brynene og derefter spænder musklerne.

Det er yderst interessant, at der ikke for nuværende er politisk råd til et kritisk portræt eller serie om en så markant kvinde i moderne historie.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s