Obamas Hollywood

Støvet fra valget i USA er ved at lægge sig over prærien, og Barack Obamas støtter i den magtfulde filmindustri ånder lettet op. Obamas stjerner laver de afgørende film og vinder de store priser i de her år.

AF SØREN HØY

Ben Afflecks film ’Operation Argo’ får premiere i dag i de danske biografer. Den ser lige nu ud til at være favorit til at vinde en Oscar for bedste film, når den prestigefulde pris bliver uddelt den 24. februar 2013 i Dolby Theater i Los Angeles.

Affleck er en væsentlig person i den nye meningsgeneration, som er trådt frem på scenen indenfor de senere år. Fælles for de politisk aktive stjerner er, at de coole, de er lækre, de skaber de nye, afgørende film og de tør eksponere deres holdninger – noget der for få år siden var lig med udslettelse i Hollywood.

Siden slut-70’erne har doktrinen i den store filmby været, at man absolut ikke skulle mene noget om politik. Det ville, sagde man, ødelægge forholdet til publikum, som ville afskrive en stjerne med den forkerte holdning.

Hollywood blev langsomt apolitisk. Filmene manglede kant, kommentering og vilje til at ændre og påvirke sit publikum. Skal en film det, kan man passende spørge? Det skal den naturligvis. Filmen er en massiv og stærk kommunikationsform, og den ægte filmskaber har muligheden for at bruge sin kunstform til at fortælle historier, der rækker langt ud over lærredet. Film der lærer os noget om det samfund, vi lever i – film der ændrer vores syn på verden. Det er absolut de film, der kommer til at bestå.

Den apatiske stemning i Hollywood ændrede sig, da George W. Bush fik pladsen for bordenden i Det Ovale Kontor i januar 2001. USA blev samme år terror-angrebet den 11. september, og kort efter gik landet i krig. Med andre ord var der skabt en ny fjende og nationen ændrede sig. Mange kunstnere mente, at stemningen mindede om 1950’erne, hvor den berygtede senator Joseph McCarthy jagtede kommunister i Hollywood og spredte rædsel med sine inkvisitoriske høringer, hvor udleveringerne smadrede karrierer for dem, der blev udpegede som rødlige i den politiske kant.

I 2001 blev virkeligheden, at hvis man forsøgte at tale fornuft, så var man ikke patriot, der ville have hævn over alle med turban.

Superstjernen og stilikonet George Clooney reagerede kraftigt på situationen i USA. Han instruerede og betalte for den lille film ’Good Night and Good Luck’, der lavede en direkte analogi mellem McCarthyismen i 50’erne til Bush’s nationalistiske retorik i det nye årtusinde.

Clooney blev nomineret til adskillige Oscars, budskabet kom ud og på samme tidspunkt opstod der en gruppe af nye meningsdannere.

Velklingende navne som Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Scarlett Johanson og Brad Pitt blev bakket op af de solide Steven Spielberg, Jack Nicholson, Sean Penn, Tom Hanks og Meryl Streep. Pludselig stod eliten med det trumfkort, at de kunne tale direkte til både unge og gamle amerikanere. De sociale medier og et meget proaktivt produktionsmiljø i Hollywood gjorde, at både instante meninger og politiske film med store stjerner på plakaten piblede frem. Alt sammen som en direkte reaktion på et politisk ledelse, som underkendte meningsudvekslingen og den sunde debat.

Derfor var det yderst nødvendigt for denne gruppe af stjerner, at Obama blev valgt. Det handler om den identitet, de har bygget op over 10 år som meningsdannere. De vil gøre en forskel, og de vil høres.

Stjernerne har samlet millioner af dollars til Obamas kampagne, de udtaler sig kontant om hans indvirkning på landets udvikling. De tager et ansvar for den position, som de har via deres stjernestatus.

Mon ikke Obama får en tak eller to fra podiet til Oscar-festen om 3½ måned? Det er hans markante støtter, der bliver nominerede til de vigtigste priser – med Ben Affleck i spidsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s