Anti-Obama dokumentar kæmpe succes

Det er verdens fjerde største dokumentarfilm nogensinde. Den har overhalet Al Gore’s miljøfilm og de fleste Michael Moore film. Angrebet på Obamas troværdighed er en lille sensation.

AF SØREN HØY

I Europa er vi ikke vant til, at Barack Obama bliver kritiseret, at hans argumenter, analyser og historier rykkes fra hinanden. Vi kan ikke lide det. Han er vores præsident, vores repræsentant og garant for, at verden ikke kollapser i oliesvineri og fjendtlige overtagelser.

Derfor var det med en vis bæveren, at jeg modtog ’2016: Obama’s America’ med undertitlen ’Elsk ham eller had ham – du kender ham ikke’.

Med mindre man vidste bedre, ville man tro, at det var en teenage-horrorfilm, hvor naboen er øksemorder og filantrop på samme tid.

Filmen er instrueret af den konservative politiske kommentator med indisk baggrund, Dinesh D’Souza.

Han er en mand med troværdighed. Han har kæmpet sig op fra ingenting, og har i flere år været en trofast talsmand for det man kan kalde fundamentale amerikanske værdier. Han har skrevet flere bestsellers, alle sammen udgivet på det store New York Times forlag, som garanterer en stor distribution og omtale.

D’Souza går direkte i flæsket på Barack Obama. Historien bygges op via et tilbageblik på valget i 2008 og det håb, som Obama skabte blandt sorte og immigranter. Obama fortalte sin egen historie. Om sin egen opvækst, om sin far og sine halvbrødre i Kenya, hvor hans slægt stammer fra. Obama berettede i sin bog ’Dreams from My Father’ (1995) om den ånd, de drømme, som hans politiske ideologi er baseret på.

Hvad gør D’Souza ved det? Han opsøger alle i Obamas slægt, folk fra hans opvækst, de forsvundne halvsøskende og kolleger til præsidentens politiske mentorer. Udelukkende med det mål at bevise, at Obama kun har mødt sin far en gang, som 11-årig, og derfor nok ikke kan have skabt en ideologi på den baggrund. Og at Obamas floskuløse fortællinger om landsbyen i Kenya er skabt ud fra en ønsket drøm, et fatamorgana, som ingen i landsbyen kan genkende, da D’Souza besøger indbyggerne. D’Souza hævder, at Obamas ideologiske ophav er løgn og kommunistisk fra ende til anden.

Bevisførelsen mod den ægte Obama, som D’Souza kalder ham, er smurt ind i etniske lounge-toner, som ledsager den moderne klipning af de gulnede billeder. Filmen har en gennemarbejdet æstetik, et højt tempo og er modsat filmene fra demokraternes yndlings-instruktør, Michael Moore, klinisk renset for humor. I alle tilfælde lige ind til den sidste del, hvor vi ser adskillige fuck up’s fra Obama, som jeg ikke har set før. Obama dummer sig foran et live publikum, hvor han intet kan huske om USA’s socialpolitik. Han visker senere meget indiskret ind i en tv-mikrofon til Ruslands daværende præsident Medvedev, at han i sin næste valgperiode kan agere uden så mange irriterende begrænsninger – med andre ord laver Obama lige så mange uprofessionelle optrædener, som alle andre politikere. Morsomt er det, uanset om man stiller sig på den ene eller anden side af det politiske hegn.

Filmen er blevet en bragende succes. Den har indspillet $33 millioner i biograferne i USA, og er dermed kun efter ’Fahrenheit 9/11’, ’Pingvinmarchen’ og Justin Biebers ’Never say Never’. Tankevækkende. Hvem ser den så? Det viser sig, at det gør både pro et contra Obama-folk. Ikke som Michael Moore der primært prædiker for sine egne fans. Med andre ord taler vi her om en film, der har opnået, at komme i debat med sit publikum.

’2016: Obama’s America’ er en oplevelse. Uden tvivl. Den ændrer ikke min stemme, men den nuancerer og diskuterer i et sprog og en form, som vi har brug for, hvis vi skal have det fulde billede af verdens mest magtfulde mand.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s