ungdomsfilm

Vi har brug for ungdomsfilm!

I dag er der premiere på Kasper Munks ungdomsfilm ”You & Me Forever”. Bag den ironiske titel gemmer sig en stærk fortælling om nutidens unge og deres kvaler med venskab, sex og forældre. Den slags har der altid været brug for.

AF SØREN HØY

Jeg får hjertebanken hver gang, at jeg ser en godt lavet ungdomsfilm. Det er som om, at der er ting fra den umulige tid, som slet ikke er faldet på plads. Teenageårene var sgu hårde. De var forvirrede. De var slet ikke præget af den glæde, som de burde være. Der var for mange ting, som ingen fortalte mig noget om. Pigerne var uregerlige, og ALT handlede om dem. Hvis jeg var sød og venlig, så ville de kun have med den arrogante bad guy at gøre, og prøvede jeg den hårde attitude, så var det eneste rigtige, at sidde og holde i hånd, og høre ”P4 i P1” og lytte til alle de andre teenagers kvaler med lorte-lærere, hyper-seksualitet og fascist-forældre.

downloadDet eneste som forklarede og hjalp var filmene. ”Zappa” (1983) af Bille August. Efterfølgeren ”Tro, håb og kærlighed” (1984). ”Den kroniske uskyld” (1985) af Edward Fleming. Pludselig var der nogen, der havde manualen til mig og mit liv. Pludselig var jeg ikke alene med den ufrivillige erektion i kondibukserne, lige når matematiklæreren kaldte mig til tavlen for at løse en umulig andengradsligning.

Filmene handlede som forældre, der ikke var til stede. Om at være tiltrukket af det farlige, alt det der skød den løftede pegefinger til helvede. I filmene turde de det hele. Drikke den grønne eliksir, som de kaldte Pisang Ambon, blandingen af slatterne fra min fars barskab. Testen af en rød Prince med tobak nok til at vælte hele fodboldholdet omkuld. I filmene ville pigerne tages på brysterne, og de spurgte selv drengene, om de ikke ville med i sommerhus en hel weekend. Holy shit, hvor ville jeg bare gerne med ind i haveskuret i fem minutter.

Billedresultat for Midt om natten (1984)Ballings ”Midt om natten” (1984) var berusende i sit storbybillede og introducerede frigørelsen og magtdistancen, for hippierne og punken nåede aldrig til de 1500 ensomme sjæle i Spentrup, før fænomenerne stort set var ovre igen.

Jeg vil opfordre alle teenagere til at se ”You & Me Forever”. Måske finder I et par af de rigtige og vigtige svar i den film.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s