Den Skaldede Frisør i blitzlys

Susanne Bier er en stjerne i Venedig, og hun har lavet en film, som bliver rost af de toneangivende anmeldere. Hendes første tur til Lidoen har været en succes.

AF SØREN HØY

Alle film i Venedig får sin egen pressekonference. 30 minutter hvor alle interesserede med adgangskort kan møde filmens instruktør, skuespillere og producenter. Salen hvor pressekonferencerne holdes har 300 stole og plads til 20 kameraer, som står bagerst i lokalet. Udenfor salen kan man få et sæt hørerbøffer, så man kan holde styr på alle de sprog, som der tales, for man møder både italiensk, engelsk, tysk og fransk fra de spørgende, og derfor er det et værre hyr for filmmagerne på podiet, at de hele tiden skal tage bøfferne af og på, for skiftevis at få oversættelser og derefter ikke lytte til simultantolken som konstant knevrer løs. Man kan ofte måle en films succes og stjernefaktor ved at se på fremmødet til pressemødet. Det er her, at man kommer helt tæt på stjernerne, og er man heldig, så kan der godt falde en autograf af. Personligt er min eneste signatur på et kaffeplettet papir fra mesteren Jack Nicholson – men andre holder sig ikke tilbage. De bestormer podiet med kameraer og blokke, for at få et minde med hjem.

Til pressemøde

”Den Skaldede Frisør” og Susanne Biers øvrige entourage fik salen til at svømme over. Der var cirka 500 mennesker i salen at bedømme ud fra optagede stole og kødranden der stimlede sammen – samt ikke færre end 44 kameraer. Der blev kæmpet om pladserne med både skulderskub og heftige bandeord inden der blev kaldt til orden. Det var som at være til pressemøde med en flok verdensstjerner. Måske var vi det faktisk. Der blev filmet, twittet og opdateret Facebook-status konstant. Der var kommet stjerner til byen. Spørgsmålene ved de her sessioner grænser sig til det fjollede. Som oftest er det en løjerlig blanding mellem, at journalisterne stiller ualmindeligt ligegyldige spørgsmål, og at filmmagerne virker underligt uforberedte og ude af stand til at svare reflekteret på de få gode spørgsmål, som de får. Jeg undrer mig over, filmmagerne ikke har lagt en plan for, hvad de gerne vil sige – at de ikke ved, at hver gang de svarer noget sjovt, begavet eller provokerende, er de i stand til at trække overskrifter i aviser og magasiner og dermed hos publikum. Det er derfor, at Lars von Trier var så populær i de her forsamlinger. Hos ham kunne man i det mindste få et originalt citat, uanset om det holdt kammertone og moralske koder. Men nu gider han ikke pressemøder mere, så nu er kun almindeligheder og fjanterier tilbage, hvor journalisterne kun vil vide, om Brosnan er en god kysser – og tilsvarende surfer filmmagerne på en bølge af klicheer, sikkert for at undgå, at lave en såkaldt ”von Trier”.

Flot modtagelse

Susanne Biers film blev flot modtaget af den internationale, toneangivende presse. The Hollywood Reporter, som bliver læst hver dag af alle de store film-bosser og fodtusser i branchen, gav filmen en imponerende flot kritik. Filmen roses for sin modne kærlighedshistorie og specielt får Trine Dyrholm kredit for sit spil som den både cancer- og kærlighedsramte frisør. Et par af filmens biroller får en reminder om, at selv de skal have dybde og funktion, men konklusionen kan holdet bag filmen kun være stolte af: ”Publikum som nyder Biers melodramaer, vil måske finde filmen en smule banal. Men den flotte, uantropologiske kommercielle film har sødme, charme og en generøs ånd som vil finde et stort publikum.”

Succestur i gondolen

Biers officielle dag sluttede sent søndag aften med en galla-visning, hvor alle honoratiores, modeller og sportsstjerner stimlede sammen, for at få et glimt af den danske Oscar-vinder og hendes nye film. På den røde løber fyres blitz af, så det ligner en science fiction krydsild. Trine Dyrholm tog det meste af fotografernes tid i sin flotte, lange hvide kjole og trendy opsatte hår. Alle rykkede konstant i Bier for at tage billeder, lave begejstrede interview og ryste hænder med byens og festivalens spidser alt mens tilskuerne råber efter hende, for at få et billede til instant distribution. Intet under af hun lignede en groggy bokser, da hun efter 10 tumultariske minutter blev gennet ind i biografen til et bifald fra de festklædte gallagæster.

Biers, Dyrholms og Brosnans tur til Venedig kan vist bedst betegnes som en strømlinet, uprovokerende succes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s