Cannes har brug for Lars von Trier

Cannes Festivalen bekendtgjorde i denne uge, at Trier igen er velkommen på Croisetten. Smart gjort for festivalen har brug for den danske mesterinstruktør.

Af Søren Høy, Viasat Film

I 2011 skrev Lars von Trier filmhistorie endnu en gang. Han blev som den første nogensinde erklæret uønsket på Cannes Festivalen. Persona non grata som det så fint kaldes. En politisk term for den skammekrog, som Trier blev placeret i efter sit efterhånden velkendte og –dokumenterede nazi-stunt til et pressemøde.

Historien løb så hurtigt verden rundt, at selv Usain Bolt må ha’ været imponeret. Inden dagen var gået, havde Trier skabt den mest citerede danske nyhed i alverdens medier i flere år. Trier markerede sin udbredelse og position gennem sin aparte, og i øvrigt temmelig misforståede, optræden. Som en af de få kunstnere i verden kan han rydde forsider og skabe vild debat.

Det tog ham 10 minutter foran verdenspressen, at rykke hele festivalens øvrige program fra hinanden og sætte den traditionsrige filmfejring skatmat.

Alt handlede fra det tidspunkt om Trier.

Siden har historien ligget og ulmet som en kunstnerisk vulkan. Hvad ville der ske, når Trier igen havde en film klar?

Konfrontationen blev i første gang ikke aktuel. Triers storværk over to spillefilm, ’Nymphomaniac’, er ikke færdig. Den kommer først til november, og derfor var det gratis for Cannes, at ophæve Triers eftersidning.

Alle i Cannes ved jo, at han er en af de største filmkunstnere nogensinde, og naturligvis vil de gerne kunne præsentere de navne, der understreger festivalens position som det sted, hvor filmkunsten defineres.

Cannes lever af sine instruktører, og derfor har Cannes brug for Trier.

Måske endda mere end Trier har brug for Cannes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s