The Black Dahlia

Filmnoir, der ikke er helt sort nok.

Brian De Palmas filmatisering af James Ellroys noirklassiker, The Black Dahlia, er næsten rigtig god. Også kun næsten.

Af Søren Høy

Los Angeles er filmens filmiske by. Tag hvilken som helst tidsperiode siden år 1900, og LA har myterne og dramaet, der skaber gode historier. Forfatteren James Ellroy har fat i LA. Hans historier vrider ondskaben ud og hans personskildringer reflekterer tidsånden. Referencerne er mange – film, sport, race- og klasseproblematikker. Bag det åbenlyse drama gemmer sig en stillingtagen, kritik og brutal kommentering af samfundet. Det er det sidste, der gør hans bøger svære at filmatisere. Curtis Hanson lykkedes fortræffeligt med ”L.A Confidential” (1997).

Den gamle sure filmræv, Brian De Palma, varslede sin version af mordet på den unge wannabe skuespillerinde Elizabeth ”Betty” Short (aka The Black Dahlia) for flere år siden. De Palma kan godt lide den sorte sjæl. Medaljens bagside.

Betty blev fundet i en vejkant i januar 1947, drænet for blod, tømt for indvolde – og kroppen nøjsomt skilt i adskillige dele. Se, det er virkeligheden, men det er ikke helt det, som De Palmas film handler om.

Filmen handler om to boksende cops fra drabsafdelingen, spillet af Aaron Eckhardt og Josh Hartnett. De møder hinanden i ringen, og bliver derefter partnere. Eckhardts figur har ikke bare et lig, men et folkemord i lasten. Han trækker sin unge kollega ind i sit syge liv, samtidig med at han fortrylles af det bestialske mord. Mellem betjentene er selvfølgelig en smuk kvinde, spillet af Hollywoods største talent, Scarlett Johansson, der på vaginal vis binder historien sammen. Desværre har hun fået tildelt filmens svageste figur, og forsvinder derfor ud af filmens dystre plot.

De Palma har lavet et godt stykke håndværk. Smukke scener, betagende scenografi, flot tidsbillede. Men filmen mangler det ekstra niveau, som Ellroy bøger behersker – der hvor historien træder ud i virkeligheden.

Se den alligevel. Den kan mere end de fleste mordgåder og politifilm.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s