Yippee-ki-yay, motherfu***r!

Bruce Willis har taget patent på det gamle cowboy-brøl, og har tilføjet en lille moderne vulgær krølle. Kampråbet er om noget synonymet med Willis’ rolle som den hårdtprøvede politimand John McClane i Die Hard-serien, der med den første film skabte en af filmhistoriens bedste actionfilm.

Den 27. juni har ”Die Hard 4.0” premiere over det meste af verden. Fjerde installation i serien om den heroiske og patriotiske politimand John McClane kommer 12 år efter den tredje film og 19 år efter den første, der bliver betegnet som en klassiker i actiongenren.

Bruce Willis’ plads i filmhistorien

Die Hard-tetralogi er Bruce Willis’ serie. Fra ende til anden. Han personificerer serien i den bærende hovedrolle. Det er hans franchise. I følge filmmagasinet Total Film sagde han under optagelserne til instruktøren Len Wiseman, der var 16 år da den første film kom, at han, Willis, er den eneste, der har været med i alle filmene – den eneste, der har fulgt serien fra starten. Han alene ved, hvordan det skal skrues sammen, så det virker. Han føler, at han har skabt serien fra bunden af, og det er serien og hovedfiguren McClane, der skriver ham ind i filmhistorien. Det kan der være noget om.

Han fortalte JP for år tilbage, at han ser sin primære funktion i filmbranchen som actionmand og underholder. ”Jeg gør det her for at give folk en god oplevelse i biografen. Ikke andet. Og jeg ved, at Die Hard-filmene har gjort en forskel for mange mennesker. Det er de film, som jeg bliver husket for”. Han er lige blevet 52 år, og det bliver unægtelig interessant at se, om han stadig kan overføre den samme magi til publikum, som han kunne, da han var midt i 30’erne.

En følsom cowboy

Willis fik den gigantiske sum af 5 millioner dollars for den første film. Det var en uhørt høj hyre i 80’erne til en tv-skuespiller, der aldrig før havde været i nærheden af en blockbuster-succes. Producenten var Joel Silver. Han var dengang en af Hollywoods mest modige mænd. Uden garantier i form af velkendte genrer eller stjerner har han skabt serier som ”Dødbringende Våben 1-4”, ”Matrix 1-3” og ”Die Hard”. Han ville tilbage i 1988 have en ny type helt. En benhård, følsom familiemand med kvikke replikker der ikke var bange for at blive totalt smadret i filmen. Dengang var det på mode, at heltene ikke fik en plet på tøjet mens de klarede action-ærterne. Willis kunne opfylde alle kriterier. Han kunne beholde glimtet i øjet, mens han trak glasskår ud af fødderne, og han kunne charmere det kvindelige publikum med det skæve smil og sin ubrydelige kærlighed til konen Holly. En følsom cowboy – en moderne anti-yuppie-helt.

Forsømt panser

I seriens første og bedste film kommer John McClane til Los Angeles på en juledag. Han tager ind til sin kone, som meget mod hans vilje ikke vil følge med ham til New York, hvor han har fået en stilling ved NYPD. Vi fornemmer, at hun er den stærke i forholdet. Han må indrette sig efter hende. Han er ikke den hårdkogte strisser, som vi kender alt for godt fra film og serier. Kort efter at McClane er ankommet til julefrokosten, kommer han i et skænderi med Holly, fordi han opdager, at hun bruger sit ungpigenavn på arbejdet. Han bliver igen tilsidesat, og bekræfter overfor publikum, at det er ham, der må acceptere den moderne karrierekvinde og hendes valg. Da han sidder og brokker sig alene på et værelse, og alle Hollys kolleger er samlede til en juletale, kommer filmens tidlige drama. Den kyniske tyske skurk Hans Gruber – eminent spillet af Alan Rickman – og hans kumpaner indtager højhuset, og kræver intet mindre end 640 millioner dollars fra bankboksen for at frigive gidslerne. De ved ikke, at McClane er i bygningen, og han er den eneste, der kan redde Holly og hendes kolleger fra den brutale bad guy.

Genialt drama

Den dramaturgiske genistreg i filmen er udviklingen. Den er helt ren og forståelig. Der er intet artificielt over filmens følelser, og filmen lineære spændingsplot er forbilledligt godt skrevet og udført. John er i huset, fordi hans kone er der. Han er ikke inviteret til festen, men han er der udelukkende på grund af sin kærlighed til hende – og vi føler hjerteskærende sympati for ham, da vi mærker, at hun grundliggende ikke vil have, at han er der.

Den dramatiske udvikling kommer gennem skurken, Hans Gruber. Det er hans offensive brutalitet, der får den forsmåede politimand til at reagere. John er hele tiden i defensiven. Han aner ikke, hvad der sker. Som han rationelt siger til sig selv, da han ser Hollys chef bliver henrettet: ”Hvorfor gør jeg ikke noget – fordi så var jeg også blevet skudt…”. Han gennemtænker alle mulige rednings løsninger, og hele tiden ved han, at hvis det ikke lykkes for ham, så dør Holly, og alt han lever for.

Samtidig karikerer filmen forholdet mellem den aristokratiske Gruber og folkets mand McClane. Den ene med en bande håndlangere, sofistikeret og dekadent – den anden alene, simpel og svedende.

Derfor elsker publikum deres helt i filmen. Alt er mod ham, og alligevel vinder han, selvom han skal gennem to timers pinsler, skud og eksplosioner inden han får has på Hans og et par andre nederdrægtige typer.

Verdens bedste actionfilm

Den første film blev en succes. Økonomisk gik den rimeligt, det var måske forventet – men hvad der overraskede, var kritikkens enstemmige klapsalver. Actionfilmen var igen begavet, og 80’erne sluttede med at lave en film, der gav et tiltrængt skud adrenalin til den forsømte og udskældte genre.

Filmens status blev understreget i sidste uge, da det store anerkendte amerikanske magasin Entertainment Weekly kårede ”Die Hard” som den bedste actionfilm nogensinde. Den slags kan diskuteres, men det forstærker filmens renomme og status som Willis’ afgørende bidrag til underholdningsindustrien.

Die Harder og Mega Hard

Seriens handlingsmæssige udgangspunkt er terror. Nummer 2 fulgte 1’erens drivkraft med kærlighedshistorien mellem John og Holly, der denne gang bliver obstrueret af ondsindede, deserterede lejesoldater. De vil ikke lade Hollys fly lande i lufthavnen, da hun er på vej hjem for at holde jul med John, og flyet løber langsomt tør for brændstof.

2’eren er overdrevet dramatisk instrueret af finske Renny Harlin, der kan ødelægge selv det bedste plot, med sine unødigt udpenslede voldelige scener.

3’eren har som 1’eren en fascinerende skurk. Denne gang spillet af Jeremy Irons. Han er terroristen Peter Krieg. En godt tænkt sidehistorie er, at han skal forestille at være Hans Grubers bror. Krieg er ude på hævn, efter at McClane slog brormand ihjel i den første film.

John McTiernan havde fået klaptræet tilbage, og lavede en godkendt spændingsfilm, som dog led under, at Holly ikke var med, og dermed var Johns ultimative drive fra de to første film fjernet. Det var der en grund til. 3’eren var oprindeligt skrevet til andre skuespillere, og en helt anden helt – men i jagten på materiale til at fortsætte serien, versionerede man historien, så den kunne indeholde Willis’ figur.

Nummer 4

”Jeg ville have, at 4’eren skulle have så få computereffekter som muligt – den skulle være så rå og kontant som muligt”, sagde Willis, da han for nylig gav cyberinterview på Afterlife. Hvis man har set trailerne til 4’eren, så ser det ud som om, at han fik, hvad han ville. Det er der en grund til. Willis producerer, og betaler dermed selv for filmen. Han har lugtet, at det her bliver et hit. I samme interview sagde han i øvrigt, at han er klar på en 5’er. Respekt til en gammel cowboy, der gerne vil give publikum en god gang ramasjang.

Hvorfor ikke slutte med McClanes berømte one liner; ”Yippee-ki-yay, motherfu***r!”, og så ellers komme af sted til biografen.


Die Hard 1-4

Die Hard, 1988
Dansk titel: Die Hard (med videoundertitlen: Tårnhøj Spænding)
Instruktion: John McTiernan
Indtjening i hele verden: $ 137,4 mio.
Produktions omkostninger: $ 28 mio.


Die Hard 2 – Die Harder, 1990

Dansk titel: Die Hard 2
Instruktion: Renny Harlin
Indtjening i hele verden: $ 237,5 mio.
Produktions omkostninger: $ 70 mio.


Die Hard 3 – Die Hard with a Vengance, 1995

Dansk titel: Die Hard – Mega Hard, 1995
Instruktion: John McTiernan
Indtjening i hele verden: $ 365 mio.
Produktions omkostninger: $ 90 mio.


Die Hard 4 – Live Free or Die Hard, 2007

Dansk titel: Die Hard 4.0
Instruktion: Len Wiseman
Produktions omkostninger: $ 100 mio.


Entertainment Weeklys top 5 over de bedste actionfilm nogensinde – kåret af bladets filmanmeldere:

1. Die Hard (John McTiernan, 1988)
2. Aliens (James Cameron, 1986)
3. Indiana Jones: Raiders of the lost Arc (Steven Spielberg, 1981)
4. Mad Max 2: The Road Warrior (George Miller, 1981)
5. The Matrix (Larry og Andy Wachowski, 1999)


Bruce Willis

Walter Bruce Willis
Født: 19. marts 1955 i Oberstein, Tyskland
Willis’ far var militærmand – udstationeret i Tyskland.
Han har tre døtre. Alle med skuespillerinden Demi Moore, som han var gift med fra 1987 til 2000.


Vigtigste film:

Die Hard 4.0 (2007): John McClane
Planet Terror (2007): Lt. Muldoon
Sin City (2005): Hartigan
Unbreakable (2000): David Dunn
Den 6. Sans (1999): Dr. Malcolm Crowe
The Siege (1998): Major General Devereaux
Armageddon (1998): Harry S. Stamper
The Fifth Element (1997): Korben Dallas
Twelve Monkeys (1995): James Cole
Die Hard – Mega Hard (1995): John McClane
Pulp Fiction (1994): Butch Coolidge
Die Hard 2 (1990): John McClane
Die Hard (1988): John McClane

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s