Anti-timet klam komedie

Ridley Scott er normalt en god instruktør. Russell Crowe er normalt en god skuespiller. Men lad jer ikke narre. ”A Good Year” er lige så dårligt instrueret, som den er ucharmerende spillet – og frem for alt, så har den elendig timing.

Af Søren Høy

”Komedie er én ting: timing”, konstaterede min gode ven, kollega og biografliason fra sædet ved siden af mig syrligt efter 5 minutter af Ridley Scotts og Russell Crowes fælles forsøg udi den svære komediegenre. Han havde ret. Han havde endda ret i et sådant omfang, at en af filmens figurer sagde nøjagtigt det samme 5 minutter senere. Forskellen på timingen i de to umiddelbart ens konstateringer var dog voldsomt stor.

Min sidekammerat sagde det, fordi ”A Good Year” lige havde brilleret med en skrækkelig ringe fald-på-halen-start med den mest elendige timing set i de danske biografer i år, og dermed blev hans konstatering leveret med veltimet præcision og ironi. I filmen udtales omtrent samme sætning af en af figurerne som en pudsig kommentar fra instruktøren til publikum, for på en eller anden løjerlig måde at fortælle os, at han, Ridley Scott, kan turnere en komedie efter genrens regler og standarder.

Jo længere filmen bevæger sig hen mod kvalme-stadiet, jo mere går det op for den måbende tilskuer, at filmen nærmest er et stilstudie i dårlig timing. Derfor er det også grusomt karikeret, at instruktøren sender den ene genrehilsen efter den anden – uden at han i nogen henseende er i stand til at levere en komedie, der bare tilnærmelsesvis bærer andet end hånlatterpotentiale.

Russell Crowes joviale komedietiming er så pinlig dårlig, at det ville være nemmere og mere troværdigt, at instruere Eddie Murphy i en electric boogie version af Pave Johannes Paul II.

Det er meningen, at Crowe skal personificere den kyniske børsmægler Max fra London, som pludselig erkender livets sande værdier, da hans gamle Onkel Henry dør og efterlader ham det vinslot i Provence, hvor Max er vokset op. Det lyder klamt, og det er det også. Crowe magter hverken komediens varme eller charme. Han er kun til grin – men desværre for ham ikke på den sjove måde. Skulle filmen friste efter denne anmeldelse, så bemærk, at den har været en gedigen fiasko over hele verden. Men det er jo også timing på en eller anden uheldig global måde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s