Årets europæiske film 2006.

Dansk film var flot repræsenteret med den europæiske Oscar, European Film Awards, der lørdag aften blev uddelt i Warszawa i Polen. Tre danske nomineringer kunne dog ikke besejre Europa.

Det tyske drama ”De andres liv” vandt den store pris til begivenheden, der trods uomtvistelig kvalitet ikke har den store udbredelse hos publikum. Nu er prisuddelingen på vej til Danmark.

Af: Søren Høy

Den europæiske filmelite var i Warszawa lørdag. Pedro Almodovar, Penelope Cruz, Mads Mikkelsen – notabiliteterne fejrede europæisk film. For 19. gang blev European Film Awards (EFA) uddelt. Internationale prisvindere fra Berlin og Cannes, garneret med smukke filmstjerner, projektørlys og takketaler.

Årets europæiske film blev den tyske film ”De andres liv”, en film der har haft relativ succes i de danske biografer med 67.365 solgte billetter. Instruktøren Florian Henckel von Donnersmarck sagde efter uddelingen, at han følte, at han, mano a mano, havde snuppet prisen fra favoritten ”Volver” af yndlingen Pedro Almodóvar. ”Ud over min egen film, er Almodóvars den eneste film, jeg har set de sidste to år – så jeg følte virkelig, at det var mellem ham og mig, at det skulle afgøres.” ”De andres liv” fik desuden priser for manuskript og mandlige hovedrolle. Filmen handler om en Stasi-agent i DDR-regimet, der aflytter en forfatter. Agenten fatter langsomt sympati for sit offer. ”Filmen handler om frihed og håbet om den definitive frie tanke” sagde Donnersmark, og overlod taletiden til Almodóvar, hvis film er hans mest succesfulde i Europa nogensinde. 95.125 danskere har indløst billet til ”Volver”, der vandt fire priser. ”Jeg havde forventet at vinde noget”, sagde Almodóvar. ”Men du kan ikke få alt, og det er min lærestreg”, fortsatte den sympatiske spanier med et smil.

Danskerne

Der var begrundet håb for dansk film til prisfesten i år.

Tre af Danmarks stærkeste internationale kort var i spil.

Årets danske nomineringer fordelte sig på to mandlige hovedroller til Mads Mikkelsen for ”Efter Brylluppet” og Jesper Christensen for ”Drabet” og Susanne Bier for sin instruktion af ”Efter Brylluppet”.

Mads Mikkelsen er i gang med at positionere sig, og vise sin lysende stjerne frem for filmpublikummet. Han er inde i en god stime. James Bond-rollen som ”Le Chiffre” rejser verden rundt, og akkompagneret af en heftig markedsføring var Mikkelsen en af aftenens absolutte stjerner.

En anden Bond-skurk, Jesper Christensen, var genganger i det fornemme selskab. Han var nomineret for ”Bænken” i 2001 dog uden at vinde. Det er indiskutabelt fornemt at have leveret to af årets seks bedste præstationer i Europa.

De var begge efterfølgende enige om, at Ulrich Mühe var den rigtige vinder. Stasi-agenten i ”De andres liv” er årets hovedrolle i europæisk film. Politisk, intenst og eftertænksomt.

Susanne Bier sidder og sveder på klippegangen i Filmbyen i Hvidovre, hvor hun klipper Hollywood-debuten ”Things We Lost in the Fire”. Filmen har ikke premiere før sommeren 2007, men alligevel kunne Bier ikke afse tid til at deltage i showet. Det er synd for dansk film, og det europæiske publikum, at hun valgte at blive væk. Hun er en af de fornemmeste repræsentanter for dansk film lige nu, og hun ville have pyntet i det stærkt maskulint dominerede filmlandskab.

København 2008

Trods stjerner og danske nominerede har EFA svært ved at få fat i det danske publikum. Europæiske filmpriser er ikke lige så sexede som amerikanske. Stjernerne er ikke store nok, de færreste kender filmene. Det er synd, for det her er et af de steder, hvor toppen af europæisk film bliver vist frem.

Det er dog formodentlig de færreste danskere, der ved, hvad EFAs 1700 medlemmer stemmer om en gang om året.

Producent Per Holst (Pelle Erobreren m.fl.) er medlem af EFAs bestyrelse, og han håber, at begivenheden kommer til København i 2008. ”Vi arbejder på det. Med dansk films succes og synlighed, er det vores ambition, at vi får EFA om to år”

Hvor realistisk er det?

”Der er lavet budgetter, politikerne bakker op – så nu er det benhårdt arbejde i bestyrelsen, der skal til”.

Jacob Neiiendam, programchef på Copenhagen International Filmfestival, har i flere år fulgt EFA. ”Danskerne er interesserede i danske film, og ikke synderligt i andre europæiske film end de allerstørste navne, f.eks. Pedro Almodóvar. Kort sagt handler det om danskerne skal have en aktie i showet, og dansk film skal vinde de store priser.”

Priserne i år gik til de rigtige film. Kvaliteten vandt, og hvis læserne ikke endnu har set de to store videre, så venter to ekstraordinære biografoplevelser. EFA lever i bedste velgående, nu mangler kun opmærksomheden. Den kommer måske i København i 2008.


Årets vindere:

Bedste film
De andres liv, Florian Henckel von Donnersmarck, Tyskland
Bedste instruktør
Pedro Almodóvar, Volver, Spanien
Bedste skuespillerinde
Penélope Cruz, Volver

Bedste skuespiller
Ulrich Mühe, De andres liv
Bedste manuskript
Florian Henckel von Donnersmarck, De andres liv

Publikumspris
Volver, Pedro Amodóvar


Danske vindere:

1988:
Max von Sydow, Pelle Erobreren: hovedrolle
Pelle Hvenegaard: unge skuespiller

1992:
Ghita Nørby, Freud Flytter hjemmefra: birolle

1996:
Breaking The Waves: bedste film
Emily Watson: hovedrolle

1998:
Festen: Årets fund

2000:
Dancer in the Dark: bedste film
Björk: hovedrolle
Dancer in the Dark: publikumspris
Björk: publikumspris

2003:
Lars von Trier, Dogville: instruktør
Anthony Dod Mantle, Dogville: fotografering

2005:
Anklaget: Årets fund

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s