Hella Joof – et brand

Instruktør, manuskriptforfatter, skuespiller, allestedsnærværende kendis. Hella Joof har succes, hun har humor, og hun har de rigtige venner. Hella Joof er blevet et brand.

Af: Søren Høy

Man taler om en ”Hella Joof-film”. Om ”Hella Joof-humor”. Den snart 45-årige Joof er blevet sit helt eget brand.

Hvad er der sket, siden hun trådte ind på tv-scenen i 1990 med det muntre børneshow ”Bullerfnis”, som hun lavede sammen med makkeren Peter Frödin?

”Bullerfnis” introducerede den stuerene del af Joofs humor, der var lidt anakronistisk i stilen. Og det var anslaget til det konsekvente opgør med tradition og frikadelle-Danmark. Stilen med de opspilede øjne og anekdoterne, fra dengang far var knægt, gik rent ind.

Det store gennembrud kom med satiregruppen ”Lex og Klatten”. Den stærke konstellation – Joof, Frödin, Paprika Steen og Martin Brygmann – kan med god rygdækning siges at have skabt den moderne satire i Danmark. Solide pophits og kønsdele svingede, i takt med at diverse tabuer blev endevendt.

”Det Brune Punktum” (samme hold minus Paprika Steen) introducerede homo-humoren, men var ellers en aflægger af ”Lex og Klatten”. ”Det Brune Punktum” bevægede sig fra radiosucces på DRs P3 til teater-opsætning og efterfølgende DVD-udgivelse. Fuldt integreret, flermediel komediesucces.

”Ud med sociale tabuer og samfundsfobier”. Det kunne have været grundideen bag high-concept-filmen ”En kort en lang” fra 2001. 570.000 danskere grinede til bøsse-komedien med Mads Mikkelsen og Troels Lyby. Filmen var klippet med en hæksaks og temmelig løs i den dramaturgiske maske – men den havde en feel good-faktor som dansk film manglede. Den var frisk og fræk i tonen, og den blev en fortjent succes, selv om den i dag er glemt i mængden af parforholdsfilm og dansk hverdag.

I 2002 begik Joof sin første og hidtil eneste professionelle fiasko, nemlig tv-serien ”Hvor svært kan det være?”. Sit-com’en var slet og ret kedelig – den var uinspireret og ude af stand til at indfri de forventninger, som de fleste havde efter tidligere produktioner fra Joof.

Joofs tredje film, ”Oh Happy Day”, havde premiere i 2004. Den fik en hård medfart hos en del af kritikerne, men gik godt hos publikum, og solgte 250.000 billetter. Trods succesen virkede filmen ufærdig, og humoren havde taget en lettere fordomsfuld drejning. Hvor Joof står lige nu, vil vise sig, når publikum og kritik tager imod ”Fidibus”.

Forud for premieren på ”Fidibus” har Joof været i Sverige og indspille teenage-filmen ”Linas kvällsbok”, som har premiere i løbet af 2007 – og så leger hun oven i hatten weekendterapeut på P3 i ”Mads og Monopolet”. Der er liv i ”Brandet Hella Joof”.


Fidibus
Instruktion
: Hella Joof
Manuskript: Hella Joof, Bo Hr. Hansen, Troels Agueh Vestergaard
Medvirkende: Rudi Köhnke, Lene Maria Christensen, Jonathan Spang, Jesper Dahl m.fl.
Historie: En Fidibus er en stikirenddreng for en pusher. Sådan én er Kalle (Köhnke) ved siden af sit slumrende retorikstudium. Sammen med Agger (Spang) ryger han lidt pot, og hænger ud sammen med pusheren Paten (Dahl), der kærester rundt med den lettere naive Saby (Christensen). Paten ryger en tur i brummen, og Kalle tager sig kærligere end forventet af Saby og de penge, som han skal passe på for Paten.
Premiere: I hele landet den 13. oktober 2006


 Hella Joof

Født: 1. november 1962


Instruktion:
2007: Linas kvällsbok (Sverige)
2006: Fibibus
2004: Oh Happy Day
2002: Hvor svært kan det være? (tv)
2001: En kort en lang


Skuespil (udvalgte roller):

2004: Normalerweize (tv)
2003: En som Hodder
2002: Humørkort-stativ-sælgerenssøn
1999: Det Brune Punktum (v)
1997: Lex og Klatten (tv)
1997: Hannibal og Jerry
1990: Bullerfnis (tv)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s